Wednesday, August 18, 2010

Ini Jam Jenama Chopard

Ini jam ha....

Jenama Chopard  Tau?

Ok2..Padahal aku nak cerita benda nih sebenarnya....3 hari duk tidur rumah bakal mak mertua, dapat lah aku belajar cikit2 bahasa orang melaka...Orang cakap, bahasa orang melaka nih biasa jek...senang nak paham...Tapi nape kadang2 aku blur xboleh nak paham lak..ke aku yang terlebih makan kapla ikan xtau ler nih.

Contoh 1:
Disuatu petang yang hening..(ecececceh)..berborak la Mak Iti (Mak Mertua aku nih) dengan Mak Ude..

Mak Iti : Rumah tu sape yang duduk skang tuh? 
Mak Ude : Xde la..da semua xnak duduk..Tahun marin ade lerr dak Busu (bkn nama sebnr ye) yang duk menjaga..
Mak Iti : Ini jam? 
Mak Ude : Ini jam xde lerrr...semua xnak duduk..sayang terbiar jek umah tu ha..(the end)

Contoh 2:
Mak Awal nampak aku duk urut2 betis aku yang xbrapa nak bunting padi tuh, lalu die tanya..

Mak : Nape diurut2 kaki tuh,,,lengai ye Jue?
Aku : (Lengai?Senyum + cpt2 fikir...Lengai tuh menatang pa?haha!)
Aku : Xde la mak...lenguh cikit jek. (pura-pura faham kunun, nak tanya ala2 malu kan)
Mak : La budak nih....Lengai la tuh..amik minyak sapu g..
Aku : (sengih + "lengai tuh lenguh ye bang"-cepat2 sms Awal)


Ini Jam = Sekarang 
Marin = Lepas
Lengai = Lenguh

Pastu.. Ada certain-certain ayat lagi yang aku xtau nih..bila aku dengar diorang bercakap..aku buat2 faham jela..ahah!ok..sesiapa yang tahu makna ayat-ayat kat bawah sila kongsi k...

Membokoh = ?
Dano = ?
Tala = ?

Ok yang nih beberapa patah perkataan yg mungkin korang anggap kasar...tapi sebenarnya ada maksud di sebalik perkataan itu...selamat belajar (mana tau jodoh korang dapat orang melaka gak ke esok2 kan..) 

Hawau
cth ayat : hawau kau..lama tak nampak...aku ingat ko dah lama mampos...!!
ertinya : Lama sangat sahabat tu tak kunjung dia atau tidak hubungi dia maka apabila dia jumpa sahabat dia tu,maka dia terlalu rindu pada sahabatnya tu.

Lahabau
cth ayat : woi lahabau...idup lagi ko ehh...aku ingat ko dah mampos...!!!
ertinya : -sama seperti di atas -

Mang kau
cth ayat : kau nie betul-betul mang kau tau tak...!!!
ertinya : budak nie mmg degil giler...

S**l
cth ayat : **** betul la kau nie...kenapa la ko buat mcm nie..??
ertinya : ada salah la sahabat tu dah buat...

Lahanat
cth ayat : kau nie betul2 la...mcm lahanat...eiiii...
ertinya : - sama seperti di atas-

Ber
cth ayat : eiii...ber..ko gi tolong si man tu bakar lemang...
ertinya : ayat panggilan buat seseorang..

Met
cth ayat : eiii met...jom la lepak minum..??
ertinya: - sama seperti di atas-


OK now contoh2 ayat menggunakan beberapa perkataan di atas...
situasi nyer begini : ader member dah lama tak jumper,tak contact dier...kira member nie kalau balik kg tak dtg juper kawan2 la lepas kahwin..no phone plak tak bagitau yg dier dah tukar...so biler dier dtg tetiba (kira mcm time raya la) siap bwk org rumah n anak pon dah besar...dia nie punya ler rindu sangat2 ngan member dier nie...ayatnyer adalah seperti di bawah....:

" hawau kau..aku ingat ko dah mampos..lahabau betul ler kau nie...sejak dah kawin nie..senyap sunyi je ehh lahanat...tau-tau kau dah ader anak jer dtg jumper aku...dah besar lak tu..kalau kecik2 lagik baru lahir tak per la jugak...nie anak kau nie kasik jaga betul-betul...jangan mangkau mcm kau masa dulu-dulu udah ler ber...masuk ler...ajak org umah ko skali naik..lama dah tak jumpe ko nie met..**** la kau...tukar no phone dah la tak bagitau..meh-meh naik-naik..."

p/s : nampak jer ucapan ayat tu keras...tapi sebenarnya ayat tu baik...nak buat mcm mana...org2 tua kat melaka ckp...masa parameswara jupe pokok melaka dulu...kaki dier tersandung kat akar kayu so mulut dier tersebut beberapa patah perkataan atas dan mungkin banyak lagik tapi tak leh post kat sini..bahaya...so pengikut2 dier ingat itu la bahasa pasar yg mungkin bleh di guna pakai masa pembukaan negeri melaka nanti....lawak untuk menghiburkan hati dan informasi biler anda berkunjung ke melaka..jangan ler terkejut kalau dgr org2 tua baya atok2 kita cakap2 mcm tu...makna nyer mereke tengah buat lawak,tanyer khabar atau something yg kita tak tau apa yg tgh mereke bual kan...SELAMAT DATANG KE NEGERI MELAKA...melawat melaka berti melawat malaysia...adios...

p/s : Itu jam kat atas aaaa bukan jam aku (masih xmampu la dei!)

Thursday, August 5, 2010

bakal suami kamu keje ape 2?

Sila baca tajuk...ha..tu dia soalan yang selalu aku dapat bila aku cakap aku da nak kahwin kat sesapa kan..Kalau ikotkan dulu, aku selalu berangan-angan yang aku nak bersuamikan:

Designer 
(knon2 nak sama bidang lah-huh dah tentu rumah tak terkemas nanti)
Engineering 
(kerja nih lelaki nampak educated sangat)
Photographer 
(bole amik pic aku hari2..then bole ajar aku post gitugini sbb akukan camera loser)
Musician 
(sbb sllu denga radiohead, coldplay, muse sume etc2...so rse diorg nih sangatlah menawan!)
Cikgu
(ma aku suruh benar cari lelaki yang nama cikgu nih!--hahha)
Imam muda 
(baru2 nih je - sbb terkesan lak dengan program tuh kan)

Tapi aku tau..semua  kat atas nih hanyalah

 Aku sedar aku sapa la wei...(ok, da kutuk aku-nak sambung cerita nih)

Mereka : Bakal suami kamu keje ape 2?
Aku : Machinist
Mereka : Hah?mekanik?
Aku : ????? (aku slh sebut ke?- fikir dlm ati)

So..nak pendekkan cerita, kalau sesape je tanya aku (macam tajuk entri). Aku lebih suka cakap yang die kerja kilang jek..pas2 aku tengok reaksi muka diorang..heh..muka pandang kesian kat aku. lepas tu msti camnih cakap.."oo takpela Jue..asalkan kerjakan.." @ "ala kerja kilang kerja juga kan?". Dulu memang rasa terkecil hati diorang semua macam tuh...Dulu fikir, asal dengan kerja kilang? Hina sangat ke? Hodoh sangat ke?ooh...maybe kerja kilang nampak sangat lah tak popular kan...alah, nak yang pakai kemeja seluar slack smart2 jek korang nih! Ah, hade aku kesah..aku fikir positif jek, dah Awal duk blaja benda tu, majoriti bidang kerja dia kat kilang2 je. So takkan aku nak paksa g kerja kat pejabat guaman kot. Ceh...

ok..ssape yang xtau kerja machinist tu canne, ni sikit  aku copy dari wikipedia nih..eheh.
(padahal akupun xtau dulu nih!..aha..)

"A machinist is a person who uses machine tools to make or modify parts, primarily metal parts, a process known as machining. This is accomplished by using machine tools to cut away excess material much as a woodcarver cuts away excess wood to produce his work. In addition to metal, the parts may be made of many other kinds of materials, such as plastic or wood products. The goal of these cutting operations is to produce a part that conforms to a set of specifications, usually in the form of engineering drawings commonly known as blueprints."

Tetibe teringat cerita The Machinist lak.
Alah cerita yang bale sanggup turunkan 60 pounds (27 kg) for his role 2.


Kuruih gile weh die dalam filem nih!
xmacam dalam cite Batman..rasa cam nak gengam jek muscle2 die 2!eheh!
(lari tajuk)

Erm..tak kisahlah orang nak cakap...yang pasti  aku bahagia. Setakat nih, cukup makan..Kenyang lagi ha..Tempat berteduhpun ado..so nak apa lagi..hidup jangan tamak...

Besok nak balik kampung..skali nak menjemput da...huh..mesti soalan sama yang makcik2 kampung akan tanya nanti! Die kerja kilang la mokcik!kerja kilang!!aaaaaaaaaaaa

Wednesday, August 4, 2010

Girls..hati2 ek!

eh2..xmalas lak ko eh hari nih update blog..
eheh! nih entry bukan apa-apa k...just saja nak cakap
girls..hati2 ek..ni info utk korg..the latest 2010..utk barangan kosmetik..

  
Nak cantik kene hati-hati gak tau..kita kan bakal Ratu Sehari!

Er..saya fobia jarum!!

Insang hati bdebar-debar cikit pagi nih.(maaf aku mmg mudah terpengaruh ngan cerita duyong aridinata tuh-walaupun mgu lps skli je aku tgk). Minggu depan dah tentunya bila bang magrib jek tv2, radio2 duk cakap "kini masuklah waktu berbuka bagi tempat nih tempat tuh" . Dan bulan depannya memang tentu masuk syawal dah. Lepas tuh bermula era kehidupan baru.

Sebab utama insang hati berdebar-debar ialah hari nih aku nak kena g HIV test. Dak Awal dah start bebelism dah ha sebab minggu nih kami nak balik kampung hantar barang tuk kenduri nanti.(masa dah xde, awak duk lengah2 lagi eh..mgu nih je ade tau.da borang awak 2 nk kne hantar gak mgu dpn kn..bile lg nak blk kg..bile lg nak anta borang sume.g buat esok!orang cakap xya borang nikah..g jek terus kat spital 2..g jek..g jek!)..Hahahaha..kenkadang aku rasa dunia aku nih terbalik. Perangai lengah2 xamik peduli jantan lekat kat aku, skill bebelism lekat kat Awal..Tu dia aih..canne pas kahwin??ahah!

Gila berdebar aku. Tak tahulah..Bukan taknak g..mungkin sebab aku memang da terfobia kat jarum kot lepas aku duk berulang alik amik darah check darah amik darah check darah masa demam denggi dulu kot..So pepagi nih tuk hilang risau aku bangun jek..aku duk senyum sorang2..konon2 boleh lah hilang takutkaaan..

okeh..da2 promote diri sendiri lak ko kan..!

Ok, sampai je Klinik Kesihatan Seri Kembangan tuh dalam kul9lbh pagi td. Yakin je aku kan..g kaunter cakap nk buat HIV test.E heh...pas2 nurse 2 lak dengan yakin cakap kat aku...

Nurse: Dik dah buat apaimen?(-mmg canggini die cakap td.so aku eje jela.) 
Aku: Belum kak..(muke innocent)
Nurse: Ok..isi borang dulu..kul 2 datang balik.
Aku: Kul 2???(dalam ati da menyumpah makapalaka tol!)(saje nak tambah debaran aku la tuh suh tnggu lelame.tau tak aku takut nih)
Nurse:....(pandang je muke terkujat aku)
Aku: Ok2. (ceh..diam2 isi form)

So..sementara aku duk tnggu kul2..membawa dirilah ke mines jap cuci mata. Kul 2 datang balik. Datang jek semua tengah berebut nak amik borang..(ceh mcm nak amik subsidi lak..xpe2 bia ke deme dulu). Okeh..ssape yang g Klinik Kesihatan Seri Kembangan ni antara prosedur dia k..tempat lain aku xtau...sori. Tapi kebanyakkan sama jak k.

Status semasa : Tangan dah sejuk..

1. Isi borang semua..Bahagian I - Maklumat Pemohon (Borang nih Free)


2. Hantar borang kat kaunter. Tunggu nama dipanggil

Status semasa :Adoi semua da sejuk...mulalahh aku nak kencing nih! Gelisah toksah kata la..

3. Nama dipanggil then amik borang balik n no giliran
4. Letak borang nih dalam bakul tepi pintu n tunggu no anda naik..tapi jap jek...tnggu je
5. Ting..ting..Then masuk bilik.

Status semasa : Muka pucat dah!

Cuba bertenang....tapi bila tengok je nurse jantan yang tukang amik darah..aku dah nak pengsan dah!aaaa.. xmo!dulu nurse jantan gak yang duk cucuk akuh...skang dia nih lagi..waaaaaahhh.(seyes orang yang sama.Aku ingat lagi bila aku duk minta simpati - bang bole slow2 cikit x? - adoi..haram!!wat xtau jek..pas2 terus cucuk!)aaaaaaa lbm seminggu lengan akuh!

Ok2...tenang...duduk diam2..hulur lengan..

nurse jantan: (pandang pelik)dik..jari tengah ye.
aku: hah?bukan lengan ke? (sbb aku dah sinsing lengan baju aku)
nurse jantan: jari tengah kanan..
aku: hoh..yeke? ok2...(kasi jari...tapi xnmpak jarumpun?)
nurse jantan: awak kenapa..muka pucat je? bole lembutkan tangan tak?
aku: er..saya fobia jarum!!
nurse jantan: xpe2..lembutkan tangan je...
aku: (pejam mata, Badan gigil!)
nurse jantan: ok da..

Tetau aku da settle da...ahahaha. Mati2 aku ingat kena cucuk amik darah kat lengan tadi!!!!aaaaaaaa...aku malu sendiri..Tetiba rasa cam sangat poyo jek berdebar2 hari nih semata nak amik darah kat jari jek..n asal aku boleh lupa yang masa sekolah dulu aku pernah buat ujian nih kat member aku masa blaja biologi dulu..Asal aku boleh xtau benda nih!!hahhaha..hari nih memang blur!cis....buat malu jek!

hahahah..da settle semua dapat borang nih balik...Bahagian II nih orang spital akan isikan..macam nih.


Ok..aku tau hari nih hari yang blur tuk aku...tapi at least aku da wt HIV test nih! (xnak dengar bebel lagi)

Petanda yang dialah jodoh kita sbnrnya


Firman Allah SWT, bermaksud "Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu" (Surah Muhammad, ayat 7)

Gunakan seluruh pancaindera

Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Allah yang maha Esa. Tetapi bagaimana kita mengetahui dia memang ditakdirkan untuk kita? Allah SWT mengurniakan manusia telinga untuk mendengar, mata untuk melihat dan aka untuk berfikir. Jadi gunakan sebaik-baiknya bagi mengungkapkan rahsia cinta yang ditakdirkan. Dua manusia yang rasa mereka dapat hidup bersama dan memang dijodohkan pasti memiliki ikatan emosi , spiritual dan fizikal antara keduanya. Apabila bersama, masing-masing dapat merasai kemanisan cinta dan saling memerlukan antara satu sama lain. Lalu gerak hati mengatakan, dialah insan yang ditakdirkan untuk bersama. Benarkah ia seperti yang diperkatakan?

Berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita.

1.Bersahaja

Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik. Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.

2.Senang bersama

Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita. Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.

3.Terima kita seadanya

Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan. Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini. Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

4.Sentiasa jujur

Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita. Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan. Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.

5.Percaya Mempercayai

Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung. Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka. Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.

6.Senang Bekerjasama
Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar. Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama. Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan. Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?

7.Memahami diri kita
Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar. Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita. Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, "lidah sendiri lagikan tergigit", inikan pula suami isteri'. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih. Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.

8.Tampilkan kelemahan
Tiada siapa yang sempurna di dunia ini. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut. Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita. Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita. Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya.Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.

9.Kata hati
Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Allah deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya. Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindakbalas pada situasi tertentu. Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.

10.Solat Istikharah dan Tawakkal

Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Allah SWT. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi atau gerak hati. Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Allah memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat petunjukNya. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya. Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Setelah semuanya diusahakan, berserahlah kepadaNya dan terus berdoa. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara.Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.

+ Ditulis oleh Hj Abdul Samad

Monday, July 19, 2010

Bola-bola api..paling comei di hatiku..

Aku memang jarang updated blog kan..so hari nih hari xberapa nak malas..(sbb hari biasa xbrapa nak rajin) update jela cikit. Ha...nak cakap benda nih mesti dah ramai buat kan? Sebabkan benda nih sangat comei pada aku..so akupun nak watlah..Niat di hati nak buat pakai tisu jek..tetiba ter-pergi lak ke Jepun and ter-nampak bndealah nih..so beli jelah... Yippie!



Tengok2..da rongakkan??itu tandanya aku dah buat keje..
1 batang paper tuh ade dua. Die duk menyorok kat bawah sebenarnya
7 x 2 = 14 sahaja ye 

 
Berbaloi la jugak beli flower paper nih, sebab benda nih dah siap ada dawai untuk ikat kat tengah2 paper tu..
Ha takcaya tengok2!! Pastuh xyah nak gunting2 lagi kan...

 
Pastukan...da siap lipat lak tuh...Uik..bertambah2 senang lah kerja beta cam gini kan..Jimat masa gitu.
And..hasilnya..
 
 
Ehehe..tengok2..kat belakang siap ada step die lagi oke.
Anak sedara aku pun boleh dikerah tenaga nih buat benda ni!(so, tunggu korang ye!)
O oh itulah bebola buatan tangan aku. Bole la kan 1st time buat..
 
Bola2 nih nanti aku nak gantung kat siling bilik pengantin nanti. Aku beli color pink and putih. So berduetlah korang kat siling bilik aku nanti. (jangan aku yang pening kepala tengok bnde nih duk gayut2 sudey)..Ok sebenarnya flower paper nih aku jumpa kat Jepun...diulangi JEPUN oke! Ala..xlamapun aku duk Jepun, ada la dalam 2,3 jam je...
 
 2nd DAISO JAPAN at JUSCO Aeon Malacca.
The first one can be found and is located at DATARAN PAHLAWAN Malacca.

Eheh..Cinilah Jepun!!Kt cni memang tempat fav la kalau nak beli barang2 comei..semua dengan kadar harga RM5.00 shj. Er..kadang2 mhl la jugak. Sbbkan bnde kecik2 pun 5ya gak.Tapi yang xpaham..benda sebesar alam pun 5ya jugak..so cnne 2? Masuk sini memang semua xhodoh lah..xcaya?nih tengok, span basuh pinggan pun xnak kalah..kalau beli nih sah2 sayang nak guna ek..


Huhu...tengok2..span basuh pinggan pun nak comei..mana xrambang mata g cni..T.T .Tapi ..bila boleh g Jepun bebetul nih...T.T  Da23..sambung buat keje!

Saturday, July 17, 2010

Cakaplah ini bukan old fashion..plz..cakaplah


Dah terbeli handbag nih last week masa balik Melaka...Tau bukan mahal sangatpun.. Sebab sama-sama pergi dengan syarat bakal suami yang pilihkan. Disebabkan aku nih xberapa nak banyak kerenah so dia amik, tunjuk n aku angguk saje (cerita benar - padahal aku gah mogok tanak layan sbb lmbt dtg jemput kat MC.). Huhu bila rasa cam diri sendiri da ok, tiba-tiba sajak terasa handbag nih macam OL/OF...(Orang Lama/Old Fashion) Huhu...cakaplah ini bukan old fashion..plz..cakaplah! plz..cakaplah!


Aduh padan muka kaann..itulah len kali jangan wat xlayan....kan da jadi camnih! Ingat handbag nih nak wat hantaran..Tapi itulah. Tetiba jek bisikan syaitonnirojin tuh muncul. Cakap handbag ni OL lah OF lah...Huhu,,Takkan aku nak suruh Awal belikan handbag lain..Aish! Pembaziran tu memang la sifat syaitan tapi aku bukan setan la.waaaaaa..Nak beli yg lain kang yang nih dah ter-bazir. Nanti aku ter-setan Lak!...oh delimanya! (delima ke dilema?,,ahh pape jela!)


ok..pujuk diri sendiri..




pujuk lagi...





Still pujuk memujuk..




Ok..Jangan membazir! Baiklah..aku terima nikahnya..Uik!tetiba~~eheh..reason utama terima jek handbag nih is..TAK MAHU susahkan Awal..Lagipun banyak lagi benda nak kena buatkan..Layankan benda remeh camnih so perempuanlah!..Apa yang orang tu nak bagi kita..terimalah dengan ikhlas..Jangan suka nak membeban sesama sendiri...ok?



(He...mintak2 Awal xbaca yang nih!..huhu)

Thursday, July 8, 2010

aishhhhhhhhh....


Aish....dan aish lagi......Sebabnya? Oh..aku puasa ganti hari nih. Penaaaaaaaat..Very tak bermaya oke..Huhu, sahur makan roti sekeping jek (maybe tak lalu sahur pagi tadi sbb terlalu awal kot..) Aish ..disebabkan aku tak berapa nak rajin wat kerja ari nih, so, aku kasi updated paperbag jela..

Ok..Awal cakap dia penat duk angkat Si dak Jue..so, aku kena createkan die jd single lk. Agak2 ok tak camni? Bolehlah kan..Aish..comei duk men cikucakk lak...

(Sila Klik picto untuk tumbesar tulang-temulang ye..)

Then create ni lagi..ehehh (Jangan Gelak!!aku tau msti cakap agak kebudak2kan... kaaaaaan...takpe2..)

(Sila Klik picto untuk tumbesar tulang-temulang ye..)

A ah yes..Awal orang Melaka...So adat la kan keluarga lelaki kena datang rumah pengantin perempuan dan..pengantin perempuan tu memang orang Terengganu. Huhu..finalnye akan jadi macam nih..
 (Sila Klik picto untuk tumbesar tulang-temulang ye..)

Tak paham??ok..agak2 macam nih lah kan...
 (Sila Klik picto untuk tumbesar tulang-temulang ye..)

Ok itu sahaja. 500 yang pertama sahaja akan dapat goodies dalam paperbag nih. Sbb mmg aku buat ckt je pun. Lagi 500 akan diberi lain cara..cnne?aah nnti lah update. Aku masih tak rajin macam biasa..


ps: xbaik sllu duk cakap aishhh..makruh pose kang..

aishhhhhhhhh....(da habit)

Wednesday, July 7, 2010

Next Step..


Ok..semalam da updated icon chenta aku 2 kan...ok rini nk update apa aku buat untuk invitation card lak..Sebelum ni memang aku risau nak update apa-apa yang aku design..takut akan plagiat kunun. Tapi aku tau..benda-benda macam nih, memang akan ada plagiat..So aku sekarang macam dah tak kisah..Sebabnya? Akupun memang plagiat kadang2. Tapi aku plagiat yang comel serta bertamadun oke!..(design orang ko nak amik ubah la cikit2, jgnlah  amik sebulat-bulatnya, kang ada yang kne sue nti!). Kerja macam aku nih memang kena jadi plagiat cikit2 kot..maklum lah kerja yang memerlukan pakai otak sepanjang masa nih, kalau-kalaulah otak dah hang perkara2 memplagiat nih memang dimestikan..(aku rasa)


Malas nk start bebelism..so ni langkah kerja aku untuk invitation card. Cik Belle tanya ada wording tak untuk icon yang aku createkan tu.. Ada.. 
  • Aku pakaikan J - Jue crown n veil cam icon aku 2 pakai
  • A - Awal pun sama, aku pakaikan dia tanjak.
  • Font yang aku pakai - creampuff (bukan currypuff ye..powerpuff gal pun bukan)
  • Ye..kad aku 1color jek..ada masalah?

(Sila Klik picto untuk tumbesar tulang-temulang ye..)

(Sila Klik picto untuk tumbesar tulang-temulang ye..)
  • Aku buatkan icon ni berdiri atas bukit la kunun2kan. Biar nampak tinggi cikit.
  • Letak wording majlis perkahwinan n date.
  • Pastu create love box untuk doa, aturcara majlis n turut mengundang.
  • Sbb nampak agak bnyk white space kan..so, aku tambah la kerawang cikit2 (walaupun aku benci kerawang2!)

(Sila Klik picto untuk tumbesar tulang-temulang ye..)
  • Dah create map sume. Walimatuluruspun da..
  • Kad aku nih sekeping jek, takdo nak lipat.depan belakang jek. 
  • Ok..macam malas dah nak cerita banyakkan..ni lak bahagian belakang kad
(Sila Klik picto untuk tumbesar tulang-temulang ye..)
  •  And the final is...
 
 (Sila Klik picto untuk tumbesar tulang-temulang ye..)

    • Aku tau kad aku x segrand kamu semua. Bagi aku cukuplah simple macam nih jek.
    • Bukankah besederhana tu amat digalakkan..
    • Tapi at least aku design sendiri kad nih. Hohoh. 
    O..memandang kad aku dah wat final dah, so next is paperbag..but, nantilah aku update. Nak update semua, ingat aku tak bekerjakah??

     
     
    Nantilah..esok ke..(2 pun kalau aku rajin)

      Tuesday, July 6, 2010

      Banyak yang comel2, tapi xtau nape aku berkenan yang ni..

      Banyak yang comel2, tapi xtau nape aku berkenan yang ni..


      Memang agak keorangan putih cikit..
      So aku edit ckit biar diorang jadi ala2 pengantin melayu ckit..

      ok..ni merupakan langkah kerja aku:

      • Lukis balik kartun tersebut menggunakan pen tool  (tau..aku guna ai cs jek.)
      • Kartun yang aku dapat takdo kaki, so aku tambah kaki beliau agar tak nampak cacat.
      • Aku tukar bunga tangan pengantin perempuan sbb bunga kartun 2 sgtlah xlawa.
      • Aku tukar pngantin perempuan 2 pakai tudung n pakaikan die baju kebaya. (aku la 2)
      • Pengantin lelaki lak aku buat dia pakai baju melayu n pakai tanjak macam ni..

      (Sila Klik picto untuk tumbesar tulang-temulang ye..)

      So, sbb tema wedding purple kn, so aku tukarkan die jd purple color la..n
      naaa..da siap!! 
      MyEm0.Com
      MyEm0.Com

      Tujuh Hari Mencari Icon Chenta

      Nak bagitahu...minggu lepas adalah minggu mencari icon chenta.
      Icon Chenta?
      Ok..memandangkan aku tak berapa nak gemar kad yang berunsurkan tradisional, so pemilihan icon2 ni memang sangat tepati citarasa aku. Icon ni sbnrnya aku nk letak kat:
      1. Invitation card
      2. Paperbag
      3. Tq Tag
      4. Bunting
      5. Banner
      6. Poster
      7. Billboard
      Oh..sila abaikan no 4,5,6,7 tu..nk billboard bagai mcm ko kawen ngn anak raja kan...
      Tapi kaaannn no 4 n 5 tu, boleh dipertimbangkan kalau bos nk sponsor gk kn...eheh!
      (bos nk sponsor kad kawen / pperbag ko da ckup bagus weh!agak tamak ko ni..)

      Banyak yang aku jumpa sebenarnya..tapi berikut merupakan antara yang aku berkenan..:



      Semua comel2, semua aku suka, tapi nak tahu yang mana 1 aku pilih jd icon...
      Sat ag r aku update lk...eheh

      Thursday, July 1, 2010

      gile sedih aku rase..T.T

      Tau tak? Gila sedih aku rasa pagi nih. Datang pepagi bukakbukak emel, tengoktengok emel, ada kengkawan duk tag nama aku kat bukumuka. Rasa rojak campuran happy, sedih, marah, lapar, semua ada. Tapi rasa sedih lebih cikit jek dari semua tu. (lbh byk sbnrnya)..Sedih gila bila tengok kengkawan aku semua dah kahwin and aku xpat nak pergi ke majlis diorang..puncanya dah aku cakap awal bulan Jun dulu kan..So kat sini aku nak mintak maaf pada mereka semua nih yang terang-terang duk jemput aku, tapi aku tak pergi...

      Sori kengkawan...sori sesangat (seyes bukan taknak datang, tapi ada aku mmg ada hl masa mjlis korang 2). Kalau aku duk jemput korang time majlis aku nanti, hope korang jangan balas dendam xdatang gak k...

      Tahniah!!
      Moga bahagia hingga ke akhir hayat k...Amin..
      (walaupun aku x pat g..tapi aku titipkan doa untuk korang..ok wat?)

      Aniey n husband

      Husna n Husband

      Zuriah n Husband

      B n Husband

      Fatiyah n En. Midon

      n last yang kahwin bulan JUNE jatuh kepada

      Kak Rozi n Husband

      Sorry once again pada kamu semua dia di atas k.. 
      Aku xpat nk g kenduri kalian...
      Moge korang bahagia. Moge jadi isteri n suami yang solehah hingga akhir hayat...Amin
      (skali lg aku doa untuk korg tau!)

      Monday, June 28, 2010

      "Betapa BERHARGAnya dia"...


      Hargai lah Ia sblm terlewat..."
       
      Jika seorang istri menangis dihadapanmu, itu berarti dia tidak dapat menahannya lagi...Jika kau memegang tangannya saat dia menangis, dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu..Jika kau membiarkannya pergi, dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya! Seorang istri tidak akan menangis dengan mudah, kacuali didepan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!Seorang istri tidak akan menangis dengan mudah, hanya jika dia sangat menyayangimu. Dia akan menurunkan rasa EGOnya. Wahai suami2, jika seorang istri pernah menangis karenamu, tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian. Karena dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu disaat kau terpuruk terlalu dalam ... Wahai suami2, jika seorang istri menangis karenamu, tolong jangan menyia-nyiakannya. Mungkin, karena keputusanmu, kau merusak kehidupannya. Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis karenamu. Lihatlah jauh kedalam matanya. Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT yang dirasakannya karenamu ?

      Pada hari penciptaan PEREMPUAN. MALAIKAT bertanya kepada TUHAN
       
      " Apakah keistimewaan dari ciptaanMU ini ? "
      Lalu TUHAN menjawab
      " Ada banyak KEISTIMEWAAN yang dimiliki oleh ciptaanKU ini"..
      Dibalik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..
      TUTUR katanya merupakan KEBENARAN..
      SENYUMAN'nya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya. .
      PELUKAN & CIUMAN'nya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya..
      Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..
      Dia TERHARU Dia MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pd org2 yg dikasihinya. ..
      Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHAN'nya. .
      Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN..
      Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..
      TETESAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN.
      Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI krn 1 hal
      "...Apa itu Yaa TUHAN ??
      Bahwa "Betapa BERHARGAnya dia"...





      Sebarkan ini ke SELURUH ISTERI2 yg soleha dan SUAMI2 yang kamu kenal agar mereka tidak lupa bahwa ISTERI mrk begitu berHARGA... Dan sangat berHARGA

      Setahun Sudah..

      Semalam aku cuti. So cuti aku dimanfaatkan dengan kemas bilik sendiri yang dah macam tempat kucing bertelor 2 (agak2 sama macam blog ko juga kan..gila lama x kemaskan!)..kemas punye kemas baru terperasan dah setahun rupanya aku duk membeli majalah pengantin and apa-apa mag yang sewaktu dengannya. Ha...mesti nak cakap kalau xgrand majlis aku nanti xtau lah kan...No no...aku jenis yang sederhana saja oke. Tak grand xpa..asal sempurna dan diingati sudahlah.

      Ommaiigoat...kualiti pic sangat lah 1mp oke!..nih yg down nk upload pic banyak2 nih!!
      Ya Allah ampunkan adikku yang pinjam Dgcam aku yg xreti2 nk pulangkan tuh..

      Ok..tentang majalah pengantin nih, pernah dulu masa aku duk bersenang lenang baca mag ni, adalah sorang hamba Allah nih duk ajak aku berbual knonnya..

      beliau: ko ske bli mag nih kan dak jue
      aku: a ah.(spth jek jwb, mls nk lyn klu gah mmbca).
      beliau: membazir jek bli, bukan ade hape pun..gmbar2 same jek tengok.
      aku: oyeeah?
      beliau:  Tiap2 bulan bli..bek bli makanan..knyang..
      aku: .........................(eh eh..bkn ko ke sllu tnye mn Pngantin x bace ag bln nih?)
      beliau: Tiap2 bulan baca klu xgrand mjlis ko ni xtau la akak jue..pottpetpotpet
      aku: .............................(apa die ckp kt atas 2, aku xdngar td lh?)
      beliau: potpeetpotpett ko denga x nih jue?
      aku: (pejam mata buat2 tido)
      beliau: gnhbxsajytehbjfg tol la dak jue nih!

      Ahah..gelak kuat-kuat dalam ati..Kutuk2 ag pdn muko aku wt x layan...Bulan depan jangan nak bukak mulot nk pinjam baca ye n sila pulangkan bulan Feb nye..ooh tentang pic di atas, berselerak ye??memang lah, kan dah cakap tadi aku kemas2 bilik ..

      ** dah beli Pengantin Julai??Sila beli, banyak infomation berguna k..kenyang baca!
      ** Bia kenyang otak, jangan kenyang perut kang genduut lk..ahah!

      Sunday, June 13, 2010

      Slowly but Surely oke!

      Gila ah Sun pun kena bekerja...but its ok..terima dengan hati terbuka. ($$ nk kahwin nih) Lagipun semalamkan dah cuti..So, kasi update blog cikit. Progress majlis sangat slow buat masa sekarang..Tapi aku selalu pegang pada pepatah (**sila rujuk title post ye). Ok, disebabkan semalam aku bercuti, (hari ni pun sepatutnya) masa digunakan dengan amat bijak sekali. Dalam masa sehari aku grab item2 dibawah ye..

      For me:
      1. Bodyshop Toiletries - 1set Moroccan Rose
      2. Al-quran + Telekung
      For him:
      1. Bodyshop Toiletries - 1set Of A Man
      2. Sejadah + Tasbih
      So, progress untuk barang-barang hantaran itu saje yang ada untuk masa sekarang. Disebabkan bakal suami berada nun jauh di perantauan (*itu aku sbnrnye yg mrntau, beliau ade jek kt kg die), urusan beli membeli diserahkan pada sesiapa yang free ye. Tapi makesure dua2 pihak berkenan and tak melampaui batas RM yang diperuntukkannya!
      __________________________________________________________________________
       
      Entry basi but nak cerita ah cikit.. (lari tajuk cikit ye, ala anggap je alala 3 in 1 gitu)

      Kamu semua pernah balik kampung bersama Mak Mertua tak?er..bukan selepas dah bernikah ye.. but sebelum bernikah. Bakal mak mertua la sepatutnya sebab belum nikah kan...Aha, nak cerita nih, minggu lepas merupakan edisi balik kampung bersama bakal ibu mertuaku dan stay kat rumah bakal menantu dia start hari Ahad sampai Selasa! Huhu, penat mak cover sopan dik! (hipokrita disitu) Nak cakap kat cni, hipokrit sikit2 depan bakal mak mertua takpe dik..asal jangan melampau2 sudey. Berikut merupakan apa yang aku buat sepanjang perjalanan dari KL to TERENGGANU..:
      1. Pakai pakaian yg paling sopan yg anda ada (pakai macam2 kang ade yang kene tegur nak blk kg ke nk p clubbing nih?) 
      2. Bawa bekal air masak secukop-cukopnya, panadol juga takot2 mabuk perjalanan ke..
      3. Bawa minyak angin or minyak yang ala2 pijar.
      4. Sentiasa tanya bakal mak mertua sejuk ke? kalau sejuk suh driver aka tunang anda slowkan aircond or bukak je tingkap
      5. Sentiasa tanya kalau2 orang kat belakang nak goyang-goyang mulot x? (jajan le 2)
      6. Jgn pakai bauan sampai 100 meter boleh bau.  Pening orang tua kat seat belakang dik!
      7. Jgn ketawa macam pontianak walaupun kelakau gila lawak mak mertua or masa dengar drama sebabak / panggilan hangit!
      8. Jgn sesekali main sms depan mak mertua apatah lagi main game ular atau suduko. SMS pada family yang menunggu kepulangan kita dibenarkan
      9. Sampai je masuk waktu, cakap kt driver kat sebelah nanti jumpa surau ke masjid ke behenti ye syg..semayang dulu! (wajib nih!)
      10. Be natural, be yourself .. tp cover la sikap2 x elok ...(sila abaikan sifat hipokrit oke)
      Dan...bila dah sampai rumah..

      To be continued...
      Drama swasta al-maklumlah
      hampeh betul kan bila dah malas nak menaip!

      Thursday, June 3, 2010

      Tahniah n...Seyes rasa macam nk cium orang jek hari nih!kikih..

      Bulan 6 datang lagi.......n cuti sekolah a.k.a bulan makan nasi minyak a.k.a bulan untuk mengawan. Bole gitu?..Ermm..mmg sinonim ah, bulan 6 jek..berduyun tiba kad jemputan kahwin..Kalau sempat datang aku datang ye, kalau yang berkesempatan tu, aku betul-betul mintak maaf. Sorry, sorry kpd rakan² yg pernah aku rapat masa dulu (sekarangpun rapat lagi sbnrnye) sebab tak dapat nk attend wedding korang..mslhnya² spt berikut:
      • date sama dgn wedding2 yg lain, buat aku dlm dilema...(maklumlah bln 6)

      • aku keje pd hari tsebut..sbb myb mgu sblom 2 aku da cuti blk kg atas urusan nikah kahwin diri sendiri raya ke5 nih.

      • Lokasi kahwin korang terlalu jauh untukku gapai..maklum lah maybe kesuntukan masa dan wang disitu. (bln nih aku aku bz kesana-kemari)

      Kat sini aku nak ucapkan tahniah pada kengkawan yang dah bergelar Puan /Tuan ye..Tahniah once again! And..since kamu dah jadi bini/ laki orang. nih...maybe info nih berguna untuk kalian..
       
      Ciumlah.......

      olololololo manje lak ko eh si burung jantan!

       Ahli perubatan mendapati bahwa berciuman baik untuk kesihatan.....Bercium itu bukan hanya membuat seseorang merasa senang, tapi juga efektif melawan banyak penyakit. Apa saja keuntungan berciuman bagi kesihatan?
      1. Berciuman dalam waktu lama boleh membantu sistem sirkulasi kita. Ketika berciuman, detak jantung makin cepat hingga 110 degupan jantung per minit.
      2. Setelah berciuman, paru-paru bekerja lebih keras. Kira-kira 60 tarikan nafas per minit, dibandingkan dalam nafas normal, hanya 20 kali tarikan nafas per minit. Ini baik untuk mencegah sakit paru-paru.
      3. Beberapa doktor gigi percaya, bahawa berciuman merupakan tindakan pencegahan gigi berlubang. Berciuman menstimulasi air liur yang boleh menghancurkan asam yang menutupi gigi.
      4. Berciuman yang berlangsung lebih dari 3 minit membantu kita melawan stress. Berciuman dalam waktu lama boleh menghancurkan hormon stress. Pasangan yang memberi ciuman perpisahan setiap pagi kepada pasangan hidupnya rata-rata memiliki waktu 5 tahun lebih lama dari yang tidak melakukan rutin ini.
      5. Berciuman baik untuk mendorong kepercayaan diri. Membuat seseorang merasa dihargai dan memberi ketenangan diri.
      6. Berciuman membakar kalori, 2-3 kalori per minit dan menggandakan tingkat metabolis. Ada yang mengatakan, bahwa dengan berciuman bergairah tiga kali per hari (setidaknya 20 detik per ciuman) boleh membantu menghilangkan berat badan.
      7. Berciuman dikenal sebagai penghilang stress. Berciuman penuh ghairah boleh menghilangkan ketegangan, mengurangi energi negatif, dan memproduksi rasa sihat, menurunkan hormon stress.
      8. Berciuman menggunakan setidaknya 30 otot wajah dan mencegah pipi kendur. Otot pipi yang menegang karena ciuman yang bergairah mampu membantu kulit lebih halus dan meningkatkan peredaran darah.
      9. Berciuman baik untuk jantung, menurunkan tekanan darah dan kolesterol.
      10. Mereka yang sering berciuman jarang mendapat masalah perut.
      11. Selama berciuman, antibiotik diproduksi tubuh dikeluarkan melalui air liur. Air liur juga dipercayai sebagai anestetik yang membantu mengurangi sakit.
      cilok dr cni : http://bosanese.blogspot.com/ sebenarnya...

      Ok..so, lepas nih, jangan lah segan nak cium pasangan anda k...ohh aku? Aku mmg xsabar nak cium beliau di bawah....

      Asal susah sgt nak amik gamba die nih???sigh!T.T

      Tapi nak cium puas-puas kene tunggu beliau jadi kekasih halalku dulu...Erm...3 bulan lagi.. sabar.. sabar..
      Related Posts with Thumbnails