Wednesday, August 18, 2010

Ini Jam Jenama Chopard

Ini jam ha....

Jenama Chopard  Tau?

Ok2..Padahal aku nak cerita benda nih sebenarnya....3 hari duk tidur rumah bakal mak mertua, dapat lah aku belajar cikit2 bahasa orang melaka...Orang cakap, bahasa orang melaka nih biasa jek...senang nak paham...Tapi nape kadang2 aku blur xboleh nak paham lak..ke aku yang terlebih makan kapla ikan xtau ler nih.

Contoh 1:
Disuatu petang yang hening..(ecececceh)..berborak la Mak Iti (Mak Mertua aku nih) dengan Mak Ude..

Mak Iti : Rumah tu sape yang duduk skang tuh? 
Mak Ude : Xde la..da semua xnak duduk..Tahun marin ade lerr dak Busu (bkn nama sebnr ye) yang duk menjaga..
Mak Iti : Ini jam? 
Mak Ude : Ini jam xde lerrr...semua xnak duduk..sayang terbiar jek umah tu ha..(the end)

Contoh 2:
Mak Awal nampak aku duk urut2 betis aku yang xbrapa nak bunting padi tuh, lalu die tanya..

Mak : Nape diurut2 kaki tuh,,,lengai ye Jue?
Aku : (Lengai?Senyum + cpt2 fikir...Lengai tuh menatang pa?haha!)
Aku : Xde la mak...lenguh cikit jek. (pura-pura faham kunun, nak tanya ala2 malu kan)
Mak : La budak nih....Lengai la tuh..amik minyak sapu g..
Aku : (sengih + "lengai tuh lenguh ye bang"-cepat2 sms Awal)


Ini Jam = Sekarang 
Marin = Lepas
Lengai = Lenguh

Pastu.. Ada certain-certain ayat lagi yang aku xtau nih..bila aku dengar diorang bercakap..aku buat2 faham jela..ahah!ok..sesiapa yang tahu makna ayat-ayat kat bawah sila kongsi k...

Membokoh = ?
Dano = ?
Tala = ?

Ok yang nih beberapa patah perkataan yg mungkin korang anggap kasar...tapi sebenarnya ada maksud di sebalik perkataan itu...selamat belajar (mana tau jodoh korang dapat orang melaka gak ke esok2 kan..) 

Hawau
cth ayat : hawau kau..lama tak nampak...aku ingat ko dah lama mampos...!!
ertinya : Lama sangat sahabat tu tak kunjung dia atau tidak hubungi dia maka apabila dia jumpa sahabat dia tu,maka dia terlalu rindu pada sahabatnya tu.

Lahabau
cth ayat : woi lahabau...idup lagi ko ehh...aku ingat ko dah mampos...!!!
ertinya : -sama seperti di atas -

Mang kau
cth ayat : kau nie betul-betul mang kau tau tak...!!!
ertinya : budak nie mmg degil giler...

S**l
cth ayat : **** betul la kau nie...kenapa la ko buat mcm nie..??
ertinya : ada salah la sahabat tu dah buat...

Lahanat
cth ayat : kau nie betul2 la...mcm lahanat...eiiii...
ertinya : - sama seperti di atas-

Ber
cth ayat : eiii...ber..ko gi tolong si man tu bakar lemang...
ertinya : ayat panggilan buat seseorang..

Met
cth ayat : eiii met...jom la lepak minum..??
ertinya: - sama seperti di atas-


OK now contoh2 ayat menggunakan beberapa perkataan di atas...
situasi nyer begini : ader member dah lama tak jumper,tak contact dier...kira member nie kalau balik kg tak dtg juper kawan2 la lepas kahwin..no phone plak tak bagitau yg dier dah tukar...so biler dier dtg tetiba (kira mcm time raya la) siap bwk org rumah n anak pon dah besar...dia nie punya ler rindu sangat2 ngan member dier nie...ayatnyer adalah seperti di bawah....:

" hawau kau..aku ingat ko dah mampos..lahabau betul ler kau nie...sejak dah kawin nie..senyap sunyi je ehh lahanat...tau-tau kau dah ader anak jer dtg jumper aku...dah besar lak tu..kalau kecik2 lagik baru lahir tak per la jugak...nie anak kau nie kasik jaga betul-betul...jangan mangkau mcm kau masa dulu-dulu udah ler ber...masuk ler...ajak org umah ko skali naik..lama dah tak jumpe ko nie met..**** la kau...tukar no phone dah la tak bagitau..meh-meh naik-naik..."

p/s : nampak jer ucapan ayat tu keras...tapi sebenarnya ayat tu baik...nak buat mcm mana...org2 tua kat melaka ckp...masa parameswara jupe pokok melaka dulu...kaki dier tersandung kat akar kayu so mulut dier tersebut beberapa patah perkataan atas dan mungkin banyak lagik tapi tak leh post kat sini..bahaya...so pengikut2 dier ingat itu la bahasa pasar yg mungkin bleh di guna pakai masa pembukaan negeri melaka nanti....lawak untuk menghiburkan hati dan informasi biler anda berkunjung ke melaka..jangan ler terkejut kalau dgr org2 tua baya atok2 kita cakap2 mcm tu...makna nyer mereke tengah buat lawak,tanyer khabar atau something yg kita tak tau apa yg tgh mereke bual kan...SELAMAT DATANG KE NEGERI MELAKA...melawat melaka berti melawat malaysia...adios...

p/s : Itu jam kat atas aaaa bukan jam aku (masih xmampu la dei!)

2 Sedang Mengomel:

mysarah said...

mari belajar bahasa melaka. hihihih

Nora a.k.a Aira said...

b2b blogwalking..cantek jam =)

Related Posts with Thumbnails