Thursday, August 5, 2010

bakal suami kamu keje ape 2?

Sila baca tajuk...ha..tu dia soalan yang selalu aku dapat bila aku cakap aku da nak kahwin kat sesapa kan..Kalau ikotkan dulu, aku selalu berangan-angan yang aku nak bersuamikan:

Designer 
(knon2 nak sama bidang lah-huh dah tentu rumah tak terkemas nanti)
Engineering 
(kerja nih lelaki nampak educated sangat)
Photographer 
(bole amik pic aku hari2..then bole ajar aku post gitugini sbb akukan camera loser)
Musician 
(sbb sllu denga radiohead, coldplay, muse sume etc2...so rse diorg nih sangatlah menawan!)
Cikgu
(ma aku suruh benar cari lelaki yang nama cikgu nih!--hahha)
Imam muda 
(baru2 nih je - sbb terkesan lak dengan program tuh kan)

Tapi aku tau..semua  kat atas nih hanyalah

 Aku sedar aku sapa la wei...(ok, da kutuk aku-nak sambung cerita nih)

Mereka : Bakal suami kamu keje ape 2?
Aku : Machinist
Mereka : Hah?mekanik?
Aku : ????? (aku slh sebut ke?- fikir dlm ati)

So..nak pendekkan cerita, kalau sesape je tanya aku (macam tajuk entri). Aku lebih suka cakap yang die kerja kilang jek..pas2 aku tengok reaksi muka diorang..heh..muka pandang kesian kat aku. lepas tu msti camnih cakap.."oo takpela Jue..asalkan kerjakan.." @ "ala kerja kilang kerja juga kan?". Dulu memang rasa terkecil hati diorang semua macam tuh...Dulu fikir, asal dengan kerja kilang? Hina sangat ke? Hodoh sangat ke?ooh...maybe kerja kilang nampak sangat lah tak popular kan...alah, nak yang pakai kemeja seluar slack smart2 jek korang nih! Ah, hade aku kesah..aku fikir positif jek, dah Awal duk blaja benda tu, majoriti bidang kerja dia kat kilang2 je. So takkan aku nak paksa g kerja kat pejabat guaman kot. Ceh...

ok..ssape yang xtau kerja machinist tu canne, ni sikit  aku copy dari wikipedia nih..eheh.
(padahal akupun xtau dulu nih!..aha..)

"A machinist is a person who uses machine tools to make or modify parts, primarily metal parts, a process known as machining. This is accomplished by using machine tools to cut away excess material much as a woodcarver cuts away excess wood to produce his work. In addition to metal, the parts may be made of many other kinds of materials, such as plastic or wood products. The goal of these cutting operations is to produce a part that conforms to a set of specifications, usually in the form of engineering drawings commonly known as blueprints."

Tetibe teringat cerita The Machinist lak.
Alah cerita yang bale sanggup turunkan 60 pounds (27 kg) for his role 2.


Kuruih gile weh die dalam filem nih!
xmacam dalam cite Batman..rasa cam nak gengam jek muscle2 die 2!eheh!
(lari tajuk)

Erm..tak kisahlah orang nak cakap...yang pasti  aku bahagia. Setakat nih, cukup makan..Kenyang lagi ha..Tempat berteduhpun ado..so nak apa lagi..hidup jangan tamak...

Besok nak balik kampung..skali nak menjemput da...huh..mesti soalan sama yang makcik2 kampung akan tanya nanti! Die kerja kilang la mokcik!kerja kilang!!aaaaaaaaaaaa

14 Sedang Mengomel:

NahWaL said...

hahaha u go girl. keje kilang pon keje. dulik ah orang kata apa kan. cik bedah betoi

kokjue said...

heheh..tula..
bakal suami kite keja kilang jak..
diorg pk kje nih kan sgt low profile.so, xleh halang fikiran diorang. bia jek.

huhu

harzharun said...

helo babeh...pd pandangan otak i, nak tny keje pe xpe...xkesah pun...tp nape perlu buat muka bila kita bg jawapan kan.... aiseh...musykil btol aku dgn rakyat2 sekeliling kita ni kan...haiss...i nak tulis sal ni jugak la kat belog...tungguuuu...

mysarah said...

eh2 sama la kita! hehe. bila org ty i cakap "keje kilang jer". up to them la macam mana nak bayangkan jawatan apa pown. janji aku hepy kan? lalala

faratul said...

kalo engineer kt kilang pon, keje kilang gak kan??haha..

pedulik la..my amad pon kilang gak tp bukanla general worker kan, yg dok berdiri 12 jam tuh.

kokjue, janji kite bahgia kan?

Ms ALiN-D said...

keje kilang gaji besor ape...hehehe lebih kurang engineer gak la tu kan... ;)

Poyaty said...

hahahaha. klaka lah kokjue. keje kilang gaji mahal maaa. xpe mentaliti org. tipikal malay. nk wat camne. cool lah jue. cpt bg kad!!

kokjue said...

harzharun : helo dear..ha tula rakyat sekeliling nih, msti nak buat muke kan..diorg ingat keje kilang nih kan kje buruh kot..bdiri jek 24jam..aish..
xpe2...;)
wt xtau jek..eheh

kokjue said...

mysarah : ooh yes ade org senasib!janji aku hepy juga..lallalalalla.yes23!

kokjue said...

faratul : erm..maybe diorg fkr straf dengan abg2 bngla or cewek2 indon kot..kan faratul kan??xpe2..mentaliti nih..xpe2..

ooyeah..janji bahgia..!

lalalla.tq!

kokjue said...

Ms ALiN-D : gaji besor ke?ermm bole la nak hidop...huhu.hidup jangan tamak...huihui..:)

kokjue said...

Poyaty : Btul2 T..tipikal malay..huh

kad?T..kite kan sama2 x g reunion.Sorg mngajar budak2, sorg balik kg halaman.(xpat nak kasi la cm2)...waaa xpe...nnti pos k!

cik senah said...

Ermm.. kes kita sama arr dikkk.. En. tunang akak keja technician di panasonic shah alam.. pd akak..ok aje.. janji dia reja gakk.. bkn menagih ganja ka apa kaa...kan..?

But,itulah.. masyarakat sekeliling kann..pandang yg pakai kemeja...boh tie.. kira hat tuee arr yg baguih dibuat suami.. padahal.. berapa kerat sgt yg pakai kemaja, ber"tie" bagai yg culas m'jalankan t/jwb sbg suami kan..? Last2, yg yg isteri pulak yg kena tanggung segala mcm perbelanjaan isi rumah!!

p/s: Hiraukan aje apa kata org dikk.. kita yg pilih.. kita yg nak tidoq mangkit ngan bakal suami kita tuee.. depa tau apa..! tau mengaaataaa sajaa.. !!! :P

~ thalhazlin ~ said...

oho. dear, me tak pernah impikan bakal suami keje apa dulu. tapi my mum selalu suh kite cari tentera laut sebab suka sgt dengan uniform nya yang putih segak. ahahaha ;p

Related Posts with Thumbnails